+31 29 77 1 25 25 info@rerumrealestate.com

Centrale security overal op Schiphol 
Eind 2012 is op Schiphol het project gestart waarbij de huidige securitycontroles bij de gates in het niet-Schengen gebied verdwijnen en plaatsmaken voor centrale securityfilters. We krijgen hierdoor overal op Schiphol centrale securityfilters, zowel in alle drie de vertrekhallen als twee stuks voor de transferpassagiers. Dit is nodig om het reis- en verblijfcomfort voor passagiers en de efficiency te vergroten en ook in de toekomst operationeel te kunnen blijven voldoen aan de Europese wet- en regelgeving.

Vanaf juni 2015 zullen aankomende en overstappende passagiers die arriveren uit landen met een securitycheck van hetzelfde niveau als op Schiphol vanuit hun vliegtuig meteen het ‘clean area’ gebied betreden. Passagiers die aankomen vanuit landen met een lager veiligheidsniveau zullen bij het uitstappen naar een nieuwe verdieping boven op de E-, F- of G-pier geleid worden.

Via deze route gaan ze rechtstreeks naar de bagagehal of komen ze, als het transferpassagiers betreft, in één van de nieuwe transferfilters waar ze worden gescreend voordat zij zich in het ‘clean area’ gebied in de lounge begeven. Deze nieuwe securityfilters worden geplaatst tussen de E- en de F-Pier – het EF-gebied – en in een nog te realiseren ….

…separaat GH-gebouw tussen de G- en de H-pier. In het EF-gebied zal de gevel zestien meter uitgebouwd worden om extra ruimte te creëren voor het securityfilter.

Om de aankomende passagiers direct bij aankomst naar de juiste route te leiden, worden de zogenaamde gatehuizen gebouwd. Dit zijn de ruimtes aan de aviobrug waarin, door middel van het gebruik van wisseldeuren de juiste route voor de passagiers van een vlucht toegankelijk wordt: rechtstreeks naar de terminal of eerst via de bovenverdieping naar het securityfilter. Er zullen in totaal 25 gatehuizen geplaatst worden aan de E-, F- en G-pier.

Ook voor passagiers die hun reis naar een niet-Schengen land op Schiphol beginnen gaat veel veranderen. Passagiers zullen in Vertrekhal 2 en 3 door nieuw te realiseren centrale securityfilters worden geleid. Wegens de beperkte beschikbare ruimte in beide vertrekhallen komen de securityfilters op een tussenverdieping. In Vertrekhal 2 is hiervoor het bestaande balkon met acht meter uitgebreid en in Vertrekhal 3 is een  mezzanine gebouwd boven de check in balies. Na de controle zullen ook zij zich in de ‘clean area’ in de Lounges bevinden. De security aan de gates zal verdwijnen.